16 Aralık 2010 Perşembe

EİB KNX nedir

KNX uluslararası yaygınlığı ve kabul edilirliği oan Ev ve Bina Otomasyonu Açık Sistem Haberleşme Protokolünü standartlaştıran bir Organizasyondur.KNX Asscoiation olarak bilinir.KNX Haberleşme protokolünün başlangıcı bundan 20 yıl önce EİB European Installation Bus,EHS ve Batibus protokolleridir.
Batibus İtalya,İspanya ve Fransada,EiB Almanya ve Almanca konuşulan ülkeler ile kuzey avrupa yaygın kullanım alanı bulmuştur.EHS ise beyaz eşya ve kahve rengi eşya üreticilerinin tercihi olmuştur.Bu üç protokolü kullanan örgütlenmeler 1997 yılında bir araya geldiler.2002 yılında KNX protokolünü oluşturdular.Temel yapı olarak EiB üzerine EHS ve Batibus özellikleri eklendi.
2003 Aralık ayında, KNX protokolünün TP (twisted pair) ve PL (güç hattı) ortamlarında kullanımı standartı CENELEC Teknik Büro tarafından EN 50090 Avrupa Standardı olarak kabul edildi.KNX Radyo Frekans iletişim ortam standartı ise 2006 Mayıs ayında kabul edildi.
KNX in sadece Elektrik sistemleri değil HVAC sistemlerinde ve Bina otomasyonu sistemlerinde kullanımı için yazılan şartnameler,CEN tarafından EN 13321-1 ve EN13321-2 standartları olarak kabul edilmiştir.2006 yılı Kasım ayında tüm iletim ortamlarındaki (TP, PL, RF ve IP protokolü ) kullanımını standartlaştıran KNX 2006 ISO / IEC 14543-3-x Uluslararası Standart'ı ISO / IEC tarafından kabul edildi.
2007 yılı Temmuz ayında Çin standardizasyon komitesi SAC TC124 KNX'i GB / Z 20965 Standartı olarak kabul etti.

Ayrıca otomasyon sistemleri ile KNX entegrasyonu yöntemleri ANSI / ASHRAE standart 135 ve ISO 16484-5 olarak BACnet KNX arasında haritalama standartları oluşturuldu.

Dr Mehmet Eyüp Kızılok
BEMS Specialist.
Phd EE MSc.

2 yorum:

  1. Mehmet Bey tam bir hap gibi aciklamissiniz. Neredeyse bu yazida tum sorularin cevabini buldum. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Mehmet Bey;
    KNX Protokolünde yazılmış bir sistemin güvenlik açıkları neler olabilir? Akıllı Ev Sistemleri konulu bir tez hazırlıyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...

    YanıtlaSil