25 Nisan 2012 Çarşamba

DeviceNet Nedir

DeviceNet™ Protokolü endüstriyel otomasyon uygulamalarında kullanılan alt seviye uygulama .
DeviceNet  sensor ve servomotorlar gibi basit seviyeli endüstriyel cihazlar ile PLC ler gibi yüksek seviyeli endüstriyel cihazlar arasındaki bağlantıyı temin eder.CN Fiziki Katman haberleşme standartına dayanan DeviceNet CAN hardware'i kullanarak Endüstriyel Otomasyon Cihazlarında uygulama katmanı protokolünde konfigürasyon,erişim ve kontrol temin eder.

 DeviceNet  Uygulama Katmanı Protokolüdür,Uygulama Protokolü nün anlamaı DeviceNet in düşük seviyeli yada Uygulama Protokolü olmayan -uygulamalardan daha fazla Uygulama Verisi ile uğraşmasıdır.
Örneğin Bağlantı Katmanı ( Link Layer)  A Noktasından B Noktasına bazı byte ların gönderilmesi için kurgulanmıştır,mesajın içeriği yada geçmişi ile ilgilenmez.DeviceNet mesajda yer alan bilgiyi iletir.DeviceNet mesajında bytelara özel kodlar verilir,örneğin Sınıf ( Class) Tanımı için bir byte,Servis Kodu içib bir başka byte gibi.
DeviceNet  CIP Protokolü  ile CAN Fiziki Katmanının karışımıdır.

DeviceNet   Ethernet’s TCP/IP gibi bağlantı temelli networkdür.İki cihazbir bağlantı kurduklarında Bağlantı Kimlik Numaraları ( Connection ID Numbers ) nı değiş tokuş ederler.Çoğu DeviceNet Mesajlaşmasında, Master Cihaz ve Slave Cihaz  arasındaki mesajlaşmada, Bağlantı ID (Connection ID) leri düşük kaynaklı cihazların bu mesajları işleme koyabilmesi için önceden tanımlanmıştır.CAN kontrolörlerinde filitreler kullanılarak  ilgili mesajlar tanımlanarak işleme girer diğerleri devre dışı bırakılırak çöpe atılır.
Master/Slave arasında aşağıdaki dört mesaj tipinden birisi uygulanır,bazı cihazlar birden fazla mesajlaşma tipini destekleyebilir.
Strobed,
Polled,
Cyclic,
COS (change of state)).
DeviceNet  125 kbit/s, 250 kbit/s and 500 kbit/s data hızlarını destekler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder