14 Şubat 2011 Pazartesi

CCTV Nedir

Kamera Sistemi
CCTV (Closed Circuit Tele Vision ) Kapalı Devre Televizyon kelimelerinin kısaltmasıdır.
İlk olarak 1942 senesinde Peenemünde Almanya'da Siemens AG tarafından Test Standı VII de V-2 roketlerinin atış kontrolünü izlemek için kullanılmıştır.Alman Mühendis Walter Bruch dizayn ve kurulumu gerçekleştiren kişidir.

ABD de ilk defa Vericon adı ile 1949 yılında CCTV sistemi ticari ürün olarak pazara sunulmuştur.Vericon ile ilgili çok fazla bilgi yoktur ancak günümüze gelen tek bilgi ürünün bir hükümet izni gerektirmediğidir.CCTV kayıt sistemi günümüzde roket rampalarında hata tespiti için hala kullanılmaktadır.Öte yandan günümüz roketlerinin kendi bünyelerinde CCTV ve radyonlink sistemi bulunmaktadır.

Suçla mücadele amaçlı olarak ilk CCTV sistemi 1968 senesinde Olean Newyorkda ana caddelerde kullanılmıştır.Görüntüler Olean Polis Departmanına aktarılarak suç kontrolü sağlanmaya çalışılmıştır.

Daha sonraları CCTV bankalar ve mağazalarda hırsızlığı önlemek ve güvenlik amaçlı olarak kullanılmaya başlamıştır.İngilterede ilk uygulama King's Lynn Norfolk olmuştur.

Suçların artışına paralel olarak İngilterede kamusal alanda kamera kullanımı bir patlama yaşamıştır.
Ülkemizde de İstanbul başta olmak üzere MOBESE sistemi ile tüm ilçe merkezlerindeki kameralar aracılığı ile izleme ve takip yapılmaktadır.

CCTV kullanım alanları
-AVM ler
-Oteller
-Ofisler
-Bankalar
-Okullar
-Hastaneler
-Market ve mağazalar,dükkanlar
-Cadde ve sokaklar
-Trafik
İngilterede sadece Londrada 2002 yılı itibari ile tahmini olarak 500.000 adet kamera kullanılıyordu.Buna rağmen CCTV sisteminin suç takibi konusundaki resmi başarısı 2008 yılı resmi kayıtlarına göre
sadece %3 dür.(Liberal Demokrat parti 2008 araştırması-İngiltere)
Istanbuldaki Mobese sisteminde 1179 noktada 4.000 kamera kullanılmaktadır.

CCTV kullanımının büyüyen bir koluda IP Kameralardır.
IP kameralar LAN ler üzerinden Internet Protokolü ile dijital formatlı video iletimi yaparlar.
Bir 3G telefonu veya PC üzerinden uzak noktadaki kendinize ait bir kameranın görüntüsünü izlemeniz mümkündür.Kamu güvenliği açısından bazı IP kameraların izlenmesi ya özel network ağı yada VPN içerisinde mümkündür.

Virtual private network (VPN)-internet yada telekom hatları üzerinde oluşturulan bilgisayar ağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder