SERCOS Serial Real Time Communication System'in kısaltması olup Endüstriyel Otomasyon uygulamalarında IEC 61491 ve EN 61491 altında standartlaşmış bir arayüzün adıdır.Hard Real Time uygulama sağlamak üzere tasarlanmış olup robot uygulamaları olarakda tanımlanan Lineer Hareket Kontrolü sağlamak üzere Servo sürücüler ile kontrolörler arasında kullanılan bir arayüzdür.
1980 lere kadar servo sürücüleri hareket kumandasını veren analog sürücülerdi.
Kumanda sinyali voltaj olup,voltajın polaritesi hareketin yönünü,büyüklüğü (magnitude) ise hızı ve/ya torku ifade ediyordu.
VDW (German Machine Tool Builders’ Association) Alman Makine Aletleri Üreticileri Birliği 1987 yılında ZVEI (German Electrical and Electronics Industry Association) ile bir çalışma gurubu oluşturarak dijital sürücü sistemleri için arayüz geliştirme olanaklarını araştırmaya başladılar.Sonuçta ortaya SERCOS çıktı.
SERCOS I 1991 de yayımlandı İletim hattı Fşber Optik idi.Desteklenen Veri Hızları 2 ve 4 Mbit/s, vecyclic güncelleme oranlarıs 62.5 mikrosaniye idi. Ring topolojisi kullanan Sercos I ayrı bir "Servis Kanal"ı kullanarak Slave kontrolörlerin daha az kritik data zamanlı asynchronous haberleşmesini sağlıyordu
SERCOS II 1999 da sunuldu. Data iletim hızlarını şu seviyelere çıkardı 2, 4, 8 and 16 Mbit/s
SERCOS III Ethernet standardı.
SERCOS ARAYÜZ'ÜN BAZI TEMEL ÖZELLİKLERİ
- Collision-free time-slot mekanizması ile Collision Free Haberleşme.
- Yüksek verimli haberleşme
- Aşırı derecede düşük telgraf jitter i ( 1 microsaniye daha düşük tasarımlı, uygulamada 35 nanosaniyelerde).
- Değişik üreticilerin ürünlerinin bulunduğu karşılıklı işletim ( İnteroperable) profilleri.
- 70 Hareket eksenini her bir sürücü için 250 mikrosaniyede güncelleme.
- Mehmet Eyüp Kızılok
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder