15 Aralık 2010 Çarşamba

Lon veya LonWorks Nedir.



Echelon firması tarafından geliştirilen bir CHİP'in (Neuron Core) İşlemci elemanı olarak kullanıldığı tüm kontrol cihazlarının birbirleri ile kurdukları AÇIK SİSTEM HABERLEŞME protokolü LON veya LonWors olarak tanımlanır.
Neuron Core'larda 3 yada dört adet 8-bit işlemci bulunur.Bunlardan iki adeti haberleşme protokolüne,bir adeti ise genel amaçlı uygulama işlemcisine ayrılmıştır.
5000 serisi Neuron Chiplerde dördüncü işlemci "devre kesme" servisine ayrılmıştır.

Amerika kökenli bu protokol süreç içerisinde ( 20 yıllık biz zaman diliminde ) dünyanın diğer ülkelerindeki kullanıcı- üretici (sağlayıcı ) firmalarında katılımı ile bir Lon haberleşme protokolü standartı oluşturmuştur.Aralarında ANSI, IEEE, CEN, ve EN inde bulunduğu Standartizasyon örgütleri tarafından'da kabul edilen bir standart oluşmuştur.
Ocak 2009 dan itibaren ISO/IEC 14908-1. standartı olarak tanımlanmaktadır.
Bu standart,LonWorks ağındaki cihazların birbirleri ile haberleşme ve haber gönderme protokol kurallarını oluşturmaktadır.Bu standart
* Network adresi ve parametlerinin konfigürasyonu
* Uygulama parogarmlarının Download'u
* Network problemlerinin teşhisi
* Cihaz uygulama programlarının Start/stop/reset 'i
nin ne şekilde yapılacağını tanımlamaktadır.
ISO/IEC14908-1 protokolü, LonWorks networklerinin, can be implemented over any medium, including Güç Şebekesi, twisted pair, radio frequency (RF), infrared (IR), coaxial cable, ve fiber optik bağlantı üzerinden haberleşmesi standartıdır.
LonWorks şu stadart organizasyonlarıncada kabul edilmektedir.
North America (ANSI/EIA709.1, SEMI E56.6, IEEE 1493-L), Europe (EN14908), and China (GB/Z 20177.1-2006)
Protokol ve yukarıda bahsi geçen standartlar IP nin bir iletim aracı olarak LonWorks mesajlarında kullanılmasını kabul eder.Bu mekanizma ISO/IEC 14908-4 tarafından IP-852 olarak standartlaştırılmıştır.Bu standart IP networkü üzerinden LoWorks mesajlarının gönderimini tanımlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder